Ukrayna Savaşı: Yardım kuruluşu Action Medeor, Ukrayna halkı için daha fazla bağış istiyor

kamil şeker

New member
ZRusya'nın Ukrayna'ya saldırısının başlamasından iki yıl sonra, sağlık yardım kuruluşu Action Medeor ülkede yoğun bir şekilde yer almaya devam ediyor. Yönetim kurulu üyesi Christoph Bonsman, “Savaşın başlamasından iki gün önce Ukrayna'ya 5.000 avroluk bağış aktardık” diyor. “O dönemde savaşın çıkması bizim gözümüzde hayal bile edilemezdi.” Ancak saldırının başlamasıyla birlikte Action Medeor olarak da anılan “Dünya Acil Eczanesi” bölgedeki insanlara yaptığı insani yardımları artırdı. ülke: Savaşın ilk günlerinden bu yana Ukrayna'daki hastanelere ilaç ve tıbbi malzeme sağlanıyor; o zamandan beri Aşağı Ren bölgesindeki Tönisvorst'taki ilaç deposundan Ukrayna'ya 900 tondan fazla yardım malzemesi getirildi. Action Medeor, ülkenin güneyinde ayrıca çocuklara, ailelere ve yaşlılara su, yiyecek, tıbbi bakım ve psikolojik yardım desteği sağlıyor.

Yardımcılar ateş altında

Perşembe günü, Tönisvorst'taki Ukraynalı ortak kuruluş Farwater'dan Maxim Friesen, Mykolaiv ve Kherson çevresindeki köylerdeki zor durumu bildirdi. Uzun süre Vestfalya Bünde'de yaşayan Alman-Ukraynalı oyuncu, burada Action Medeor'un desteklediği mobil bir eczane işletiyor. Komşu Moldova'dan çalışan Friesen, “Bu bölgelerde evlerin çoğunluğu ve tüm altyapı yıkıldı” dedi. “Yani su, elektrik veya gaz kaynağı yok.” Doğudaki Kherson'da ise her gün roketler, el bombaları ve insansız hava araçlarıyla bombardıman yapılıyor.

Farwater'ın yardımcıları, cephe hattının sadece birkaç kilometre gerisinde yaşayan insanlara hayati önem taşıyan ilaçları sağlamak için büyük riskler alıyor. Friesen, “Yardımcılarımız da ateş altında kaldı ama neyse ki şu ana kadar kimse yaralanmadı” diyor.

Action Medeor, Karadeniz'deki liman kenti Odessa'da Your City organizasyonuyla işbirliği yapıyor. Bu, ilaçların ihtiyaç sahiplerine ücretsiz olarak dağıtıldığı sözde sosyal eczaneyi işletiyor. Ukrayna'dan video aracılığıyla katılan ve Mart 2022'de sosyal eczaneyi kuran Igor Fedin, “Çocuklu mülteci aileler, engelli insanlar, bekar ebeveynler ve emekliler bize geliyor” dedi. Odessa'daki sosyal eczanenin hizmetlerinden her ay yaklaşık 3.000 kişi yararlanıyor. Fedin, “Birçoğunun hayatta kalabilmek için ilaca ihtiyacı var” dedi.

Mobil eczane uzak bölgelerdeki insanlara ilaç ve tıbbi malzeme sağlıyor

Kaynak: Action Medeor, Tönisvorst

Action Medeor, ilaç malzemelerinin yanı sıra insanlara su ve yiyecek desteği de sağlıyor. Örneğin Mykolaiv'de her gün 1000 sıcak yemeğin servis edildiği bir ısınma odası inşa edildi. Hemen yanı başındaki büyük bir fırın, Aşağı Ren halkının yardımıyla her hafta 17.000 somun ekmek üretiyor. Bunlar ısınma odasında dağıtıldığı gibi çocuklara ve engellilere yönelik sosyal kurumlara da dağıtılıyor.

“İnsanlar savaşın ortasında bir tür normallik kurmaya çalışıyor”

Action Medeor'un basın sözcüsü Markus Bremers, “İki yıllık savaşın ardından birçok insan yorgun, bazıları fiziksel ve zihinsel olarak güçlerinin sonuna geldi” dedi. Bremers, birkaç gün önce Odessa bölgesindeki yardım projelerini ziyaret etmek için Ukrayna'daydı. İzlenimlerini “İnsanlar savaşın ortasında bir tür normallik kurmaya çalışıyorlar” diye anlattı. “Fakat tabii ki bu her zaman işe yaramıyor, çünkü füzeler ve insansız hava araçlarından gelen sürekli tehdit insanlar üzerinde çok fazla baskı oluşturuyor.” Birçok insan evlerinden kaçmak zorunda kaldı ve artık derme çatma barınaklarda yaşamaya başladı. “Ve ayrıca elektrik, gaz, su ve internet kaynaklarında günlük kesintiler var.”

Bremers'e göre ülkedeki sosyal durum da gergin. Pek çok insan işini kaybetti, aynı zamanda fiyatlar patladı ve devletin sosyal yardımları kesildi. Bremers, “Sonuç olarak pek çok kişi artık ilaçlarını karşılayamıyor” diyor. “Bazıları her gün yiyecek bir şeyler mi yoksa ilaç mı alacağına karar vermek zorunda kalıyor. İkisini aynı anda yapamazsınız.”

Çocuklara yönelik öğleden sonra oyun etkinlikleri gibi sosyal projeler de desteklenmektedir.

Çocuklara yönelik öğleden sonra oyun etkinlikleri gibi sosyal projeler de desteklenmektedir.

Kaynak: Action Medeor, Tönisvorst

Action Medeor aynı zamanda sahadaki insanların ruh sağlığıyla da ilgileniyor. Bu, bir yandan savaş dulları ve çocuklarına yönelik psikolojik danışmanlık hizmetlerini, diğer yandan da çocuklar için öğleden sonraları oyun oynama gibi çok düşük eşikli teklifleri içermektedir. Markus Bremers, “Bu kampanyalar sadece çocuklara yönelik bir program değil” dedi. “Çocuklar kısa bir süre için çocuk olabilirler.” Kaygısız tavırlarını bir anlığına geri kazanırlardı. Bunu ne kadar sevdiklerini ve buna ne kadar ihtiyaç duyduklarını gözlerinden görebiliyorsunuz.”

Yönetim kurulu üyesi Christoph Bonsmann'a göre savaşın ilk yılında Ukrayna'ya çok sayıda bağış yapıldı, ancak ne yazık ki ikinci yılda bunlar hızla düştü. Perşembe günü Tönisvorst'taki eğitimli eczacı, “Daha da fazla desteğe ihtiyacımız var” dedi. Şubat 2022'den bu yana Ukrayna'ya yaklaşık 12 milyon euro değerinde ilaç ve tıbbi malzeme gönderildi. Genel olarak, tüm yardım teslimatlarının yaklaşık yarısı Ukrayna'daki projelere gitti, bunu Suriye ve çeşitli Afrika ülkeleri izledi.

Aktion Medeor 60 yıl önce bir dernek olarak kuruldu. Aşağı Ren'deki Tönisvorst'taki ana lokasyonda, dünya çapındaki sağlık istasyonlarına maliyet karşılığında dağıtılan veya bağışlarla finanse edilen ilaçlar ve tıbbi ekipmanlar depolanıyor. Action Medeor'un ayrıca bölgedeki sağlık istasyonlarına hızlı ve uygun maliyetli bakım sağlamak amacıyla Tanzanya'da üç ve Malavi'de iki şubesi bulunuyor. Kölnlü oyuncu ve sunucu Anke Engelke, 2003 yılından bu yana Action Medeor'un çalışmalarını destekliyor.