Tıp doktoru mu doktor mu ?

Kaan

New member
Tıp Doktoru mu, Doktor mu? Asıl Soru Bu!

Selam forumdaşlar! Hepimizin bir şekilde hayatına dokunan, bazılarımızı iyileştiren, bazılarımızı ise “Doktor bey, bu acı geçer mi?” diye sordurup telaşa düşüren o kişiyi, yani doktoru konuşmak istiyorum. Ama sadece tek bir soru var aklımda: “Tıp doktoru mu, doktor mu?” Hangisi daha doğru, daha cool, ya da daha... özgün?

Gelin hep birlikte bu soruyu mizahi bir dille masaya yatırırken, acaba bir tıp doktoru olmak gerçekten yalnızca bir etiket mi, yoksa içi farklı bir anlam mı taşıyor? Erkekler çözüm odaklı olurmuş, kadınlar ise ilişki odaklı... Bu tartışmada her iki yaklaşımı da aynı sepete koyarak neşeli bir şekilde bakalım. Hazırsanız, işte yazımız!

Tıp Doktoru: “Benim İsmim Tıp, Soyadım Doktor!”

Birçok insan “doktor” kelimesinin ardında genellikle bir meslek görüyor, değil mi? Ama bir de tıp doktoru var ki, o aslında “doktor” olmanın üstüne bir şeyler ekliyor. Yani, tıp doktoru dediğiniz zaman, bu kişi sadece herhangi bir doktordan daha fazla! Onun adı, soyadı, diplomaları, muayenehanesi ve evet, ne yazık ki bazen de pahalı tıbbi cihazları var. Kimseye de kendisini “Doktor X” diye tanıtmaz, “Tıp doktoru X” diye tanıtır, çünkü o biraz daha prestijli.

Peki ya hastaların bakış açısı? Bazen “Tıp doktoru” dediğimizde, adeta bu kişi, mucizeler yaratacak gibi bir izlenim uyandırıyor. Evet, belki de bir hastalık anında “Doktor bey, iki kere hap içtim, hiç geçmedi!” dediklerinde “Hmmm... O zaman iki tane daha iç, ben bir bakayım, belki bir şeyler olur” diyebilen nadir kişilerden biri olabiliyorlar. Stratejik çözüm odaklı yaklaşımlar… Anlayacağınız, bu kişiler hastayı kayıtsızca çözüme kavuşturacaklardır!

Doktor: “Benim Adım Doktor, Sadece ‘Doktor’ Olurum!”

Öte yandan, "doktor" dediğimizde, bu terim genellikle bir sağlık mesleğini tanımlar, ancak bazen de sizin bir arkadaşınızın ya da tanıdığınız birinin isminin peşine eklenmiş, biraz da cool bir sıfat gibi algılanır. Yani kimse “Tıp doktoru Ahmet” demez, “Doktor Ahmet” der. Bunu duyan biri hemen şöyle düşünebilir: "Yani senin asıl işin doktorluk mu?"

Burada biraz daha duygusal bir yaklaşım var, çünkü “doktor” dediğimiz kişi sadece hastalıkla ilgilenmez, aynı zamanda hasta psikolojisini de dikkate alır. “Doktor” kelimesinin verdiği empatik hava, “Tıp doktoru” etiketinden çok daha fazla kalp yapıyor, değil mi? Herkes bir doktora muhtaçtır ama gerçekten iyi bir doktor, hasta ile ilişki kurabilen, onu anlamaya çalışan, “Geçmiş olsun, dikkat et, kendine iyi bak” diyebilen kişidir.

Ama şu da var: “Doktorum” dediğinizde, belki de o kişinin en büyük yeteneği empati değil de gerçekten sizi bir çözümle karşılamak olabilir. Burada da bir stratejik yaklaşım devreye giriyor. Çünkü “doktor” gerçekten çözüm odaklıdır! Ama biz onu sevmek için, sorunlarımızla gerçekten ilgilenen ve bizi dinleyen birini bekleriz. İşte bu noktada "doktor" ile "tıp doktoru" arasında ince bir fark vardır: Birinde insan odaklılık, diğerinde ise daha çok çözüm ve strateji vardır.

Tıp Doktoru Mu, Doktor Mu? Kadınlar ve Erkekler Arasındaki Fark…

Erkekler çözüm odaklı olurmuş, kadınlar ise empatik, ilişki odaklı! Bu klişe gibi bir ifadeyi, burada biraz mizahi bir şekilde ele alalım. Mesela, bir erkek “tıp doktoru” olduğunda, hasta odaklı ama stratejik bir yaklaşım sergileyebilir. “Kusura bakmayın, sırt ağrınız birkaç gün daha sürebilir ama bir hafta içinde düzelir,” diye net bir cevap verebilir. “Bence bunu dikkate al, daha sonra tekrar görüşürüz,” gibi bir yaklaşım sergileyebilir. Veya basitçe şunu söyleyebilir: “Hemen tedaviye başlayalım, bir kaç gün içinde düzelirsiniz.”

Ama bir kadın “doktor” olduğunda, her şey değişir! Size sadece "bu hapları al, birkaç gün sonra iyileşirsiniz" demekle kalmaz, aynı zamanda “Emin misiniz? Bedeninizi dinleyin, sabırlı olun, nasıl hissediyorsunuz?” diye bir terapi de yapar. Yani, kadın doktorlar bizlere şefkatli ama aynı zamanda daha dikkatli ve sabırlı bir yaklaşım sunarlar. Kimseyi aceleye getirmezler ve her bir soruya özenle cevap verirler. Yani evet, belki biraz daha uzun sürebilir ama insana dokunurlar!

Evet, her iki yaklaşım da kendi içinde önemli. Erkekler belki pratik çözüm sunarlar, kadınlar ise çözümün insan yönüne odaklanırlar. Hangi yaklaşımın daha iyi olduğu, tamamen kişisel bir tercih meselesi tabii! Ama bir kadın doktorun, gülümseyerek sizi dinlerken hissettirdiği güven bambaşka, değil mi?

Sonuç: Tıp Doktoru ve Doktor Arasındaki Çizgi…

Sonuç olarak, aslında “tıp doktoru” ya da “doktor” farkı, sadece kelimelerle ilgili değil, daha çok bir yaklaşımdır. Birinde daha çok bilimsel ve stratejik bir çözüm ön planda iken, diğerinde duygusal bir bağ ve insana odaklanma söz konusu. Tabii ki bu, tamamen kişisel bir tercih meselesi ve her iki yaklaşım da kendi içinde değerlidir. Ama gelin hep birlikte şu soruya karar verelim: Eğer bir doktordan randevu alacak olsaydınız, size daha sıcak ve insancıl yaklaşacak olan “doktor” mu, yoksa klinik çözümleriyle sizi en hızlı şekilde iyileştirecek “tıp doktoru” mu?

Şimdi forumda sesimi duyan herkese sesleniyorum: Peki siz hangi yaklaşımı tercih ediyorsunuz? Tıp doktoru mu, doktor mu? Yorumlarınızı bekliyorum!