Temel EFT Terapisi Nasıl uygulanır

kamil şeker

New member
Temel EFT Terapisi Nasıl uygulanır

EFT, kendi kendine yardım tekniğidir ve insanlar bu tekniği öğrendikten sonra istediği zaman uygulayabilirler. Bazı EFT pratisyenleri, Gary Craig’in yarattığı Duygusal Özgürlük Tekniği tarifine göre yedi temel basamak kademesi olduğunu öğretiyor, bazıları ise işlemi beş adımda özetliyor. Duygusal Özgürlük Tekniğinin kökenleri hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz, nasıl çalıştığını ve farklı durumlara nasıl uygulanacağını öğrenmek istiyorsanız, EFT eğitim kursuna katılabilirsiniz. Temel EFT basamak adımları:
  1. Sorunun Belirlenmesi: EFT ile hedeflemek istediğiniz özel sorunun veya duygunun belirlenmesi ilk yapılacak iştir. Etksini daha iyi görmek için sadece bir konuyu odaklanmak en iyisidir.
  2. Kurulum İfadesi Oluşturma: Soruna belirli bir başlık vererek, yani sorunu tanımadığımız yardımcı olan kısa bir ifade oluştururuz. Bu, işlemin geri kalanında hafıza veya güncel soruna odaklanmanıza yardımcı olur.
  3. Sorunu Derecelendirme: Sorunun sizin için ne kadar önemli olduğunu 1-10 arasında değişen bir yoğunluk ölçeği üzerinde belirleyin.
  4. Onayı Hazırlama: Konunun karşısında güçlü hissetmenize yardımcı olan kendi kendini doğrulayan bir ifade oluşturun. Olumlu teyitlerin temel yapısı şu şekildedir: “X’i (yaşadığınız sorun veya duygu) hissediyorum fakat kendimi böyle kabul ediyorum”. Onayınızı tekrar ederken elinize dokunarak başlayın, özellikle serçe parmağınızın altındaki avucunuzun dış tarafındaki etli kısımda.
  5. Baskı İşlemini Gerçekleştirme: Terapi sırası sırasında, parmağınızla sekiz ana meridyen noktasının üzerine baskı uygulayacaksınız. İki parmağınızı, genellikle orta parmağınızı ve işaret parmağınızı kullanın ve sabit, nazik, sağlam dokunuşlar uygulayın. Dokunduğunuz sırada yüksek sesle konuşmaya devam edin, dikkatinizi yoğunlaştırmak için olumlu ifadeleri tekrarlayın. Baskı uygulanacak meridyen noktaları şunlardır: kaşların üstü, göz kenarları, göz altı, burun altı, çene altı, köprücük kemiğin altı, kol altı ve başın üstü.
  6. Yeniden Değerlendirme: 0-10 arası bir ölçekte sorunu bir kez daha derecelendirerek, uygulama hakkında nasıl hissettiğinizi ayarlayın.
  7. İşlemin Tekralanması: Hala sıkışmış hissediyorsanız, yeni olumlu bir ifade bulun ve işlemi tekrarlayın.