Kötü Segeberg: Winnetou bir ruh kurtarır

kamil şeker

New member
Beşinci yılında Kalkberg'deki Open -air Tiyatrosu'ndaki Apaches şefi olarak Alexander Klaws, eski Shatterhand olarak Bastian Semm ile birlikte “Halbblut” Ik Senanda'ya (başlık rolünde Sascha Hödl) atladı. Rakipler Sonja Kirchberger ve Francis Fulton-Smith'in dolandırıcı olduğu. Harald P. Wieczorek, 46 yıl sonra son kez Karl May oyunlarında.

Yeni inşa edilmiş tarihi bir demiryolu sahne tasarımından geçiyor, dörtnala atlarda dublör jimnastiği sürüyor ve sağdaki bir Hint kampının kontrpuanı olarak özenle donatılmış sahne tasarımında (Erik Rüffler) muhteşem bir güney villa. Arada küçük bir kasaba, bir şantiye ve bir salon var. Bad Segeberg'deki Kalkberg Arena'daki “Halbblut” oyununun galasından bir hafta önce, yönetmen Nicolas König ve topluluğu bir basın toplantısında Karl May oyunlarının sahnelerini sundu. Takım üç buçuk hafta boyunca prova yapıyor.

Vahşi Batı'da Güney Flair

“Halbblut” başlık rolüne rağmen, yeni parça, geçen sezon ortak bir görünümü olmayan Old Shatterhand ve Winnetou ile bir yeniden birleşme sunuyor. Yine, müzikal yıldızı Alexander Klaws Winnetou somutlaşıyor. Yanında, Bastian Semm eski bir paramparça olarak sürüyor. Ünlü topluluğu Sonja Kirchberger ve Francis Fulton-Smith tarafından tamamlandı. Her ikisi de göz alıcı gangster çift Charles ve Donna Leveret gibi vicdansız oynuyor.

Sascha Hödl, bir şekilde Berlin-Japonya gibi ses çıkaran Hint ismi Ik Senanda ile yarı kan olan başlık rolünü oynuyor. Büyükbabası Tokvi Kava'dan (Joshy Peters), komşuların şefi beyaz bir düşman olarak yetiştirildi, ancak geç beyaz babası nedeniyle tamamen ırkçı Kızılderililerle değil. Zaten beyaza değil. Ve bir şekilde sefil sosyal çevresine rağmen kötülük için yetenekten yoksundur. Böylece dolandırıcıların cepheleri ve iyilik arasına girmeye devam ediyor.

Üretim maliyeti 6,5 milyon Euro

Genel müdür Ute Thienel'e göre, yeni üretimin maliyeti 6.5 milyon avro. 200.000 ödeyen iyi bir misafir geldiğinde yeniden kaydedilen maliyetler. Geçen yıl yeni bir ziyaretçi resepsiyonu vardı: 445.000 kişi “Winnetou II – Ribanna ve Old Firehand” i gördü. “Halbblut” galası 28 Haziran'da. 7 Eylül'e kadar Kalkbergarena'da 72 performans planlanıyor. Yönetmen König ve kısım yazar Michael Stamp, aksiyon sahneleri, komedi, dans ve şarkı, atlar ve seyircilerin kafalarının üstünde yüzen Schrekopkopfee kartalı gibi kanıtlanmış malzemelere güveniyordu. Karl May anlamında net bir hümanist mesaj da iletilir.

Karl May oyunları kentsel ellerde yüzde 76 civarında, geri kalanı özel yatırımcılara ait. Kârın yaklaşık yüzde 25'i Kalkberg'de kalıyor, geri kalanı şehir hazinesine akıyor. 2024'te, bu, esas olarak yeri yükselten turistler için kullanılan yaklaşık 2,3 milyon avro idi. Kalkberg'e çok şey yatırım yaptı: Büyük sahne farlarının yerini LED farlar aldı ve 80 metrelik sürüş yolu yıkıldı ve yaklaşık 250.000 avro için yenilendi. Ayrıca duyulabilir daha iyi sese sahip yeni bir ses sistemi var.

Harald P. Wieczorek 46 yıl sonra veda ediyor

Karl Mayıs mevsimi Eylül ayında sona erdiğinde, bir aktör, altı yıl içinde birçok rolde izleyiciye ilham veren Bad Segeberg'deki açık hava tiyatrosundan ayrılır. Harald Wieczorek ilk görünüşünü 1979'da yaşadı. Duvar bazlı beyaz saçlı ve tam sakallı neredeyse 77 yaşında, sanki ilk görünüşü zar zor birkaç hafta önceydi.

Stuttgart'ta oyunculuk eğitiminden sonra, genç aktör ilk tiyatro işine Karl May oyunlarında köprü olarak başlamak istedi. Wieczorek, sunum tarihinde Cosa'nın bir ata sıçramasını göstermesi gerektiğini söylüyor. “Ama bu bir yakalamaya çarptı ve ben de yönetmen ve konuk yıldız Raimund Harmstorf'a doğrudan ayaklarımın önünde uçtum.” İşe alındı.

“Geçmişte herkes her şeyi yaptı”

“Gereken her şeyi yaptım.” Bu aynı zamanda bir köprüden yanmak ve bir araba ile arenaya sürüklenmek anlamına geliyordu. 1984'te yönetmen Klaus Hagen onu tekrar Kalkberg'in Şefi olarak kabul etti.

On yıllar boyunca orada olan birçok seyirci gibi, Wieczorek de profesyonel şirkette Karl May oyunlarının bugün olduğu büyük değişiklikler yaşadı. “Herkes her şeyi yapardı. Güvenlik küçük bir şekilde yazıldı. Hepsi daha rahat ama aynı zamanda daha tehlikeliydi.”

Pierre Brice, Karl May oyunlarının yükselişini getirdi

Büyük kargaşa 1980'lerin sonlarında geldi. Pierre Brice WinNetou olarak, seyirci sayısı 1988'den itibaren çok şey çekti. Yılda 150.000'e yaklaşık 250.000'e yükseldi. “Ölümüne kadar arkadaştık,” diyor Wieczorek, tüm Winnetou aktörlerinin en ünlüsü-filmlere teşekkür ederiz.

Wieczorek hala oynama sevincinin karşısında. Kariyerinin sonunda, Karl-May'in “yarı kan” dan başka bir anlatıda görünmediği Westmann Majesty'yi somutlaştırıyor “çok güçlü bir figür” diyor Wieczorek.

Genellikle tek parça halinde birkaç rol

Bazı yıllarda Wieczorek birkaç rol üstlendi. “Kayıt, üç rolüm olmasıydı ve tek bir rolümden kurtulmamasıydı” diyor ve gülüyor. Telaşlı soyunma odaları ve arızalar dahildir. Aniden arenada değişmiş ayakkabılarla durdu. “Bir Buffalo Bill olarak Joshy Peters artık kahkaha atmadı.” 76 yaşındaki eşi Augsburg yakınlarındaki karısı ile birlikte dört arkadaşla birlikte bir çiftlikte yaşıyor.

Son sezonunda, eski dövüş sanatçısı ve paraşütçü her zamanki gibi uygun başladı. “Haftada beş gün antrenman yapıyorum, çok yüzüyorum, yumruk çantam var ve gerçekten tamamen hareket halindeyim.” Böylece Wieczorek Cumartesi günü iki performans arasında Segeberg Gölü'ne atlar ve yüzer – yol başına yaklaşık iki kilometre.

Özel bir deneyim olarak akşam performansları

Kötü Segeberg'deki arena, Kalkberg'in arka planıyla hiçbir şey olmadan karşılaştırılabilir, Wieczorek ikna olmuş. 7.700'e kadar seyirci harika bir atmosfer getiriyor. “Akşam performansı asla unutamayacağım bir şey. Havai fişeklerle her zaman izleyiciyi gördüğüm için duruyorum. Sonra 5.000 cep telefonu lambası yanıyor. Bu ve kalıyor.”

Bu tiyatro ile karşılaştırılamaz. “Burada asla olumsuz bir ruh hali yok. İnsanlar her zaman hevesliydi. Eğer çocukken burada olsaydınız, şimdi torunlarınızla geri dönüyorsunuz. Bu, atmosferden, kireç dağında üst üste.” Tiyatro zor bir iştir. “Öte yandan kötü Segeberg rahatlama çünkü eğlence geliyor.”

Ciddi talihsizlikten kurtuldu

Wieczorek son 45 yılda 18 sezonuna geri dönerse, ciddi bir talihsizlik sözü veremez. Çünkü bu olağanüstü Karl kariyer neredeyse yoktu. Bir petrol prensi olarak Wieczorek, bir sondaj kulesinden on bir metre yüksek bir havzadan sadece 1.5 metre derinliğe düşmelidir.

Elbise provasında oldu. Bir benzin bombası çok erken patladı. Neyse ki, Wieczorek su üzerindeki sert etkiyi azaltmak için bir wetsuit konusunda ısrar etmişti. “Patlamadan sonra panik yapmadım ve sezgisel olarak her şeyi doğru yaptım. Saç yakıldı, kıyafetler yakıldı. Wetsuit beni kurtardı.” Sonra kabuslar geldi. “Doktor bunu tekrar yapmanız gerektiğini söyledi. Atladım, gitmişti.”

Veda “çok zor” olur

Veda amacıyla Wieczorek, 28 Haziran'da prömiyeri daha önce biliyor: “Duygular kaynanacak. Duygular var, bunu tarif edemezsiniz.” Bununla 7 Eylül Pazar günü son performansı bile ifade etmiyor. Cumartesi akşamı köpüklü cep telefonu ışıkları manzaralı “Benim için çok zor olacak.”

DPA