Benmerkezci Konuşma Ne Demek ?

Gunyol

Global Mod
Global Mod
**Benmerkezci Konuşma Nedir?**

Benmerkezci konuşma, bireyin kendisini sürekli olarak odak noktası olarak kabul ettiği, başkalarının bakış açılarını ve ihtiyaçlarını göz ardı eden bir iletişim biçimidir. Bu tür konuşma tarzında, kişi kendi düşüncelerini, duygularını ve deneyimlerini ön plana çıkarırken, karşısındaki kişinin hisleri ve fikirleri genellikle ihmal edilir. Benmerkezci konuşma, bazen kişisel egonun çok yüksek olduğu durumlarla, bazen de iletişim becerilerinin eksik olduğu anlarda ortaya çıkabilir.

Bu yazıda, benmerkezci konuşmanın ne olduğu, nasıl tanımlandığı, örnekleri ve benzer sorularla detaylı bir şekilde ele alınacaktır.

**Benmerkezci Konuşmanın Özellikleri**

Benmerkezci konuşma, genel olarak şu temel özellikleri taşır:

1. **Kendini Ön Planda Tutma**: Benmerkezci bir kişi, sürekli olarak konuşmalarında kendi deneyimlerini, duygularını ve düşüncelerini ön plana çıkarır. Karşısındaki kişiyi anlamaya çalışmak yerine, sadece kendisini ifade etmeye odaklanır.

2. **Empati Eksikliği**: Bu tür konuşmalarda empati yapmak oldukça zorlaşır. Karşıdaki kişinin duyguları, ihtiyaçları ya da görüşleri genellikle göz ardı edilir. Kişi, sadece kendi bakış açısını kabul ettirmenin derdindedir.

3. **Dinlemek Yerine Konuşmak**: Benmerkezci bir konuşmada kişi, karşısındaki kişinin sözünü kesmekten çekinmez ve sohbeti kendi istedikleri yönde yönlendirir. Dinlemek yerine daha çok konuşmak tercih edilir.

4. **Özdeşleşme**: Benmerkezci kişiler, başkalarının yaşadıkları deneyimlerle özdeşleşmeye çalışırken, her durumu kendileriyle bağdaştırmaya eğilimlidirler. "Ben de bunu yaşadım, ben de bunu düşündüm" gibi ifadeler sıkça duyulabilir.

**Benmerkezci Konuşmanın Sebepleri**

Benmerkezci konuşmanın altında farklı sebepler yatabilir. Bunlar genellikle bireyin gelişim sürecinden, psikolojik durumlarından veya toplumsal yapılarından kaynaklanır.

1. **Kişisel Güvensizlik**: Birey, başkalarının düşüncelerine ve duygularına değer vermediği bir noktada, sadece kendi görüşlerini öne çıkararak kendini savunmaya çalışabilir. Bu, bazen bilinçli bir savunma mekanizması olarak da ortaya çıkabilir.

2. **Ego ve Kendine Güven**: Kişi, düşüncelerinin ve hislerinin daha değerli olduğuna inanabilir. Ego, benmerkezci konuşmanın önemli bir tetikleyicisi olabilir. Bu kişiler, kendilerini diğerlerinden daha önemli ve haklı görme eğilimindedirler.

3. **İletişim Yetersizlikleri**: Kişi, etkili bir iletişim kurma becerisine sahip olmayabilir. Bunun sonucu olarak, karşısındaki kişiyle sağlıklı bir diyalog yerine, sadece kendi perspektifinden konuşma yoluna gider.

4. **Aile ve Çevre Etkisi**: Çocukluk yıllarındaki aile dinamikleri de benmerkezci konuşmanın gelişiminde etkili olabilir. Ailesi ya da çevresi, çocuğa sürekli olarak kendi ihtiyaçlarını ve duygularını önceliklendiren bir yaklaşım sergilediyse, kişi benzer bir davranış biçimi benimseyebilir.

**Benmerkezci Konuşmaya Örnekler**

Benmerkezci konuşmaların birkaç örneğini vererek bu tarzı daha iyi anlamak mümkündür:

- **Örnek 1**: Bir arkadaşınız stresli bir gün geçirdiğinden bahsederken, siz hemen kendi başınıza gelen benzer bir olayı anlatmaya başlarsınız ve onun sıkıntısını anlamak yerine kendi deneyiminizi ön plana çıkarırsınız.

**Benmerkezci cümle**: "Bunu ben de yaşadım, geçen hafta ben de böyle bir şey yaşamıştım."

- **Örnek 2**: Birisi size bir konuda yardım istediğinde, siz hemen kendi fikirlerinizi ve çözüm önerilerinizi sunarsınız, ancak karşı tarafın ne istediğini dinlemeden.

**Benmerkezci cümle**: "Bence şöyle yapmalısın, ben böyle yapardım."

- **Örnek 3**: Bir arkadaşınız size keyifli bir anısını anlatırken, siz hemen anlatıyı kesip kendi yaşadığınız benzer bir olayı anlatırsınız, ve bu şekilde sohbeti kendinizin yaşadıklarına odaklarsınız.

**Benmerkezci cümle**: "Bu bana da olmuştu, hatta şöyle oldu..."

**Benmerkezci Konuşmanın Zararları**

Benmerkezci konuşma, kişisel ilişkilerde çeşitli olumsuz sonuçlara yol açabilir. Bu tarz konuşma, hem bireyin hem de çevresindekilerin psikolojik sağlığını olumsuz etkileyebilir. İşte bazı zararlar:

1. **Empati Eksikliği**: Başkalarının duygusal ihtiyaçlarına duyarsız kalınır, bu da ilişkiyi zayıflatır. Empati kuramamak, bireylerin birbirini anlamasını engeller ve iletişimde derinlik kaybına neden olur.

2. **İletişim Engelleri**: Benmerkezci bir kişi, sadece kendi perspektifinden bakar ve bunun sonucunda sağlıklı bir iletişim gerçekleşmez. İletişim, tek taraflı hale gelir ve karşılıklı anlayış eksik olur.

3. **Karşılıklı Saygısızlık**: Sürekli olarak kendi görüşlerini dayatan bir kişi, diğerlerinin düşüncelerine değer vermediği için, karşısındaki kişiler kendilerini değersiz hissedebilir. Bu durum, saygısızlık olarak algılanabilir ve ilişkilere zarar verebilir.

4. **Sosyal İzolasyon**: Benmerkezci bir davranış biçimi, zamanla kişinin çevresindeki insanlarla olan bağlarını zayıflatabilir. Diğer insanlar, sürekli olarak kendilerine değer verilmeyen bir ortamda yalnızlaşabilirler.

**Benmerkezci Konuşmayı Nasıl Düzeltebiliriz?**

Benmerkezci konuşmayı düzelmek, dikkat ve bilinçli çaba gerektiren bir süreçtir. İşte bu konuda atılabilecek bazı adımlar:

1. **Dinlemeyi Öğrenmek**: Karşınızdakinin söylediklerine dikkatlice kulak vermek, empati kurmanın ilk adımıdır. Karşılıklı diyalogda, öncelikle diğer kişinin görüşlerini anlamaya çalışın.

2. **Sorular Sorun**: Karşınızdaki kişinin fikirlerini öğrenmek için sorular sormak, konuşmaların daha dengeli hale gelmesini sağlar. "Sen ne düşünüyorsun?" gibi sorularla karşıdaki kişiye değer verildiği hissi verilebilir.

3. **Empati Kurma**: Karşınızdaki kişinin duygularını anlamaya çalışın ve buna göre cevaplar verin. Empati, sağlıklı bir iletişimin temel taşlarından biridir.

4. **Kendini İfade Etmekte Dengeyi Bulmak**: Kendi düşüncelerinizi ifade etmek de önemlidir, ancak bunu karşıdaki kişinin de düşüncelerine değer vererek yapmalısınız. Dengeli bir şekilde konuşmak, iletişimin verimli olmasını sağlar.

**Benmerkezci Konuşma ve Toplumsal İlişkiler**

Benmerkezci konuşma, sadece bireysel ilişkilerde değil, toplumsal bağlamda da önemli bir etki yaratabilir. Özellikle grup içinde bir lider ya da yönetici pozisyonunda olan kişiler, benmerkezci bir konuşma tarzını benimseyebilirlerse, bu durum ekip içindeki iletişimde sorunlara yol açabilir. Toplumsal ilişkilerde empati ve karşılıklı saygı çok önemlidir ve benmerkezci konuşmalar bu unsurları zedeler.

Sonuç olarak, benmerkezci konuşma, bireyin kendini sürekli olarak odak noktası olarak görmesi durumunda ortaya çıkar ve ilişkilerdeki empati eksikliğini, iletişimdeki engelleri ve karşılıklı saygıyı olumsuz yönde etkileyebilir. Bu tarzı düzeltmek için dinleme becerilerini geliştirmek, empati kurmak ve dengeli bir iletişim kurmaya özen göstermek gerekir.